| Tytuł: | konsultacja |
| Autor: | 19.3.2010, 14:23 |
| Mam prośbę w sprawie SM. Od jakiegoś czasu osoba z mojej bliskiej rodziny twierdzi, że ma objawy SM. czyli ból głowy, który trwa już ok 1,5 m-ca, pocenie nocne, mroczki przed oczami, niedowidzenie, ból oka, skaczącą temperaturę. Na początku stwierdzała sobie zapalenie opon mózgowych, potm ziarnicę, następnie gruczolaka przysadki mózgowej, teraz jest na etapie panicznego lęku, że to SM. Odwiedzała lekarzy pt. kardiolog, laryngolog, endkrynolog, neurolog. Miała robione różne badania: krwi, moczu, USG wezłów chłonnych, USG serca, tomografię komputerową głowy, rezonans magnetyczny, badanie dna oka, badanie pola widzenia. Według wyników jest czysta. Kilku lekarzy delikatnie dawał jej do zrozumienia, że się "wkręca". Pani neurolog dała namiary na psychologa. Pacjent upiera się przy SM i wapda w coraz większą depresję. Dodam, ze jest stałym czytelnikiem różnych chorobowych forum. Czy istnieje możliwość że wczesne stadium taj choroby może być niezauważone, zbagatelizowane. Osobiście obstawiam silną depresję lub nerwicę. | |
| Autor: | Agnieszka 2.9.2011, 15:23 |
| SM we wczesnej fazie może zostać niezauważone, jednak bez badania rezonansem magnetycznym nie można jednoznacznie stwierdzić ani wykluczyć stwardnienia. Po więcej informacji zapraszam na forum: http://www.stwardnienie-rozsiane.org | |
| Autor: | beata 8.10.2011, 23:21 |
| Ostatnio zauważyłam,że jak noszę moje 4 miesięczne dzieciątko to dość często tracę równowagę,nawet kiedyś bałam się że sąsiedzi poomyślą iż nadużywam alkohol.Ostatnio doszły mocne bóle głowy i zawroty,wszystko mi przeskakuje w oczach i nie moge skupić wzroku,czy powinnam się obawiać o mój stan zdrowia czy to zwykłe przemęczenie związane z wychowywaniem małego człowieczka? | |
| Autor: | beti 15.12.2011, 23:37 |
| czy miała pani badanie na błędnik? To też warto sprawdzić? Może to też zwykła migrena. | |
Wylew jest to napłyniecie krwi do mózgu i jego mechaniczne uszkodzenie. Wylew jest następstwem wypadku. Krew która napływa do mózgu powoduje jego pokaźne uszkodzenie, gdyż przestrzeń znajdująca się w naszej głowie jest ograniczona przez czaszkę, a napływająca krew tworzy w niej wtedy nadciśnienie, co w efekcie powoduje uszkodzenia mózgu.
Tiens - Tianshi
Nazwa Tiens wywodzi się od chińskiego słowa „tianshi”, które jest połączeniem dwóch wyrazów: lew i niebo, stąd „tianshi” można przetłumaczyć jako „Niebiański Lew”.